Uitnodiging verhoor als verdachte. Wat nu?
De advocaten van ons kantoor gebruiken geen typische advocatentaal met veel moeilijke woorden. Wij willen verdachten zo goed mogelijk bijstaan en zo goed mogelijk van informatie voorzien. U krijgt bij ons meteen advies.
Wanneer u een uitnodiging verhoor als verdachte heeft ontvangen, is de politie dus kennelijk van mening dat u een strafbaar feit heeft gepleegd. Op het bureau moeten komen is een intimiderende situatie. De vraag is dus hoe u hiermee moet omgaan.
Iedere verdachte heeft het recht om te zwijgen. Dat wil zeggen dat u op geen enkele vraag antwoord hoef te geven. Elk verhoor bestaat uit twee componenten; het sociale verhoor en het inhoudelijke verhoor. In het sociale verhoor gaat het om de achtergrond van de verdachte. Er worden vragen gesteld over werk, inkomen, gezinssituatie, drank-en drugsgebruik etc. Hoewel de bedoeling van het sociale verhoor is dat de politie en openbaar ministerie meer achtergrondinformatie over de verdachte krijgt, ligt hier wel een gevaar op de loer. Zo is het voorgekomen dat de politie vroeg naar het telefoonnummer van de verdachte. De verdachte gaf hierop zijn pre-paid nummer en werd op basis daarvan door de rechter veroordeeld.
Het inhoudelijke verhoor gaat specifiek over het strafbare feit. Er zit altijd wel een opbouw in het inhoudelijke verhoor. Daarmee bedoelen we dit. Aanvankelijk lijken de vragen nog weinig specifiek. Naarmate het verhoor langer duurt, worden de vragen steeds concreter. De politie wil hiermee nagaan of de verdachte betrokken is geweest bij het strafbare feit of niet. Tijdens een verhoor moet de verdachte worden geconfronteerd met het belastend bewijs dat de politie heeft. Is er bijvoorbeeld een getuige die de verdachte heeft aangewezen, dan moet de politie dit tegen de verdachte zeggen en vragen om een reactie.
Tips bij uitnodiging verhoor als verdachte
- Neem vóór het verhoor eerst contact op met een advocaat om te bekijken wat het meest verstandig is: gebruik maken van uw zwijgrecht of toch antwoord geven op vragen van de politie. Er is altijd een risico wanneer u antwoord geeft op vragen. Er worden in Nederland nog steeds veel verdachten veroordeeld op basis van hun eigen verklaringen. U kunt altijd vrijblijvend contact opnemen met een advocaat van ons kantoor op telefoonnummer 0683568246. U kunt ook ons contactformulier invullen. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op. Het eerste gesprek is altijd gratis en een eventueel vervolgtraject zal in de meeste gevallen door de overheid betaald worden.
- In de brief van de politie staat vaak dat voorlopige hechtenis mogelijk is voor het feit waar u van verdacht wordt. Concreet betekent dit dat u zou kunnen worden aangehouden. Wij nemen dus voor het verhoor altijd contact op met de politie om na te gaan hoe waarschijnlijk de arrestatie is. In 99,9% van de gevallen geeft de politie hier een eerlijk antwoord op.
- De politie mag een zekere mate van druk uitoefenen tijdens een verhoor. Toch zijn er grenzen. De druk mag namelijk niet te groot zijn. Als wij meegaan naar het verhoor, zorgen er vanzelfsprekend voor dat de vragen niet te dwingend of te suggestief worden gesteld.
Wilt u, behalve over wat te doen wanneer u bent uitgenodigd voor verhoor als verdachte, meer weten over; auto in beslag genomen, valsheid in geschrifte, in hoger beroep gaan of een inverzekeringstelling? Klik dan op de desbetreffende link.
Hartelijk bedankt voor deze informatie! Gelukkig heb ik me nog nooit in zo’n situatie als een verdachte bevindt maar ik kan me voorstellen hoe stressvol het voor iedereen kan zijn. Ik ga volledig akkoord dat je moet ervoor zorgen dat alle je acties door een goede advocaat moeten gecontroleerd worden vooral als het om verhoor gaat. Dan kun je verzekeren dat je zo snel mogelijk de situatie kan oplossen.