Verdacht van rijden onder invloed. Wat nu?
De advocaten van ons kantoor gebruiken geen typische advocatentaal met veel moeilijke woorden. Wij willen verdachten zo goed mogelijk bijstaan en zo goed mogelijk van informatie voorzien. U krijgt bij ons meteen advies.
Het rijden onder invloed is opgenomen in artikel 8 Wegenverkeerswet. Het is een lastig te lezen artikel, maar in de kern komt het hierop neer. De wet maakt een verschil tussen een bestuurder, een beginnend bestuurder en een bromfietsbestuurder. Het gaat bij rijden onder invloed niet om de vraag of er een gevaarlijke situatie is ontstaan. Het gaat er alleen om of er voldoende bewijs is dat de bestuurder zodanig onder invloed was dat hij het voertuig niet behoorlijk kon besturen.
Wanneer de politie een bestuurder staande houdt voor een alcoholcontrole, vindt er eerst alleen een ademanalyse plaats. Dat is het bekende blaaspijpje. Dit kan een verdenking opleveren dat de bestuurder onder invloed is. Als dat gebeurt, wordt de bestuurder meegenomen voor een bloedonderzoek. Het niet meewerken aan een bloedonderzoek levert een strafbaar op.
In de wet zijn meerdere strikte eisen opgenomen waar justitie zich aan moet houden. Als justitie zich daar niet aan houdt, levert dat een vrijspraak op voor de verdachte. Om er één te noemen: de verdachte moet worden gewezen op de mogelijkheid van contra-onderzoek.
Mijn rijbewijs is ingenomen. Wat nu?
De politie kan uw rijbewijs invorderen wanneer een alcoholgehalte van meer dan 570 ug/l is vastgesteld. Bij een beginnend bestuurder gebeurt dat vanaf 350 ug/l
De politie stuurt het ingevorderde rijbewijs daarna naar de officier van justitie. Binnen 10 dagen na uw aanhouding moet de officier van justitie een beslissing nemen of u uw rijbewijs terugkrijgt. Er is een speciale afdeling van het openbaar ministerie opgericht die daarover beslist. Dat is de Centrale Verwerkingseenheid van het Openbaar Ministerie (“CVOM”).
Wanneer de officier van justitie beslist dat u het rijbewijs niet terugkrijgt, kunt u die beslissing voorleggen aan de rechter. Dit moet door middel van een zogenaamd klaagschrift. Het is ontzettend belangrijk dat in dit klaagschrift alle argumenten worden benoemd waarom u uw rijbewijs voorlopig moet terugkrijgen.
Na ontvangst van het klaagschrift wordt een zitting ingepland. Meteen na die zitting zal de rechter een beslissing nemen: u krijgt het rijbewijs terug of niet. Een belangrijke reden om het rijbewijs terug te krijgen is natuurlijk werk. Maar er zijn natuurlijk ook nog andere redenen. Laat het klaagschrift opstellen en tijdens de zitting toelichten door een advocaat. Dit vergroot de kansen om het rijbewijs terug te krijgen.
Word ik gedagvaard voor rijden onder invloed?
Wanneer justitie denkt voldoende bewijs te hebben dat u onder invloed gereden heeft, kan een OM zitting worden ingepland of u kunt worden gedagvaard bij de politierechter. Ga hier niet zonder advocaat naartoe. De advocaat ziet namelijk of er een juridisch verweer in de zaak zit. Het inschakelen van een advocaat kan dus het verschil maken tussen een veroordeling of een vrijspraak. Een advocaat weet ook beter welke omstandigheden naar voren gebracht moeten worden om de straf en de mogelijke ontzegging van de rijbevoegdheid zo laag/klein mogelijk te houden.
Wat kunnen wij voor u doen?
- Ons kantoor staat al jarenlang verdachten bij die in aanraking komen met de Wegenverkeerswet. En wij doen dat met succes. Wij hebben twee bezoeklocaties waar u langs kunt komen; Rotterdam en Maastricht. Ons telefoonnummer is 0683568246. U krijgt meteen strafrechtadvocaat Peter Hermens aan de lijn. Wilt u liever worden teruggebeld? Geen probleem. Vul dan het online contactformulier dat op deze site staat. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.
- Wij kunnen u bijstaan wanneer u een oproep heeft gekregen voor een OM zitting of bent gedagvaard voor de politierechter. Ook kunnen wij u bijstaan wanneer u een klaagschrift tegen het invorderen van het rijbewijs wilt opstellen.
- Wij garanderen de beste verdediging en werken als volgt;
- Het allerbelangrijkste dat er in het begin gedaan moet worden, is het krijgen van het dossier. Onze cliënten krijgen van ons altijd het hele dossier. Nadat we allebei het dossier hebben gelezen, wordt een afspraak ingepland om het dossier te bespreken. Meestal doen we zo’n bespreking op kantoor, maar het kan ook telefonisch.
- De strategie wordt altijd samen met de cliënt bepaald. Het voeren van de verdediging doe je namelijk samen.
- Onze cliënten worden zo snel mogelijk in kennis gesteld van nieuwe ontwikkelingen in hun zaak.
- Pro-deo is mogelijk, maar is natuurlijk altijd afhankelijk van uw inkomen en de drukte in onze praktijk.
- Wij staan in heel Nederland onze cliënten bij.