Wat is joyriding?
Joyriding betekent letterlijk “plezier-rijden”. Joyriding wordt geregeld in artikel 11 Wegenverkeerswet. Het artikel luidt als volgt: ,,Het is verboden opzettelijk wederrechtelijk een aan een ander toebehorend motorrijtuig op de weg te gebruiken”.
Wat betekent dit in normaal Nederlands?
Bij joyriding wordt een voertuig, meestal een auto, van een ander gestolen. De ‘joyrider’ steelt de auto van een ander en gaat daarmee rijden zonder toestemming van de eigenaar van de auto. Belangrijk is dat het bij joyriding niet gaat om diefstal in de zin van de wet: de joyrider steelt de auto alleen om er in te kunnen rijden en wil de auto na afloop weer teruggeven aan de eigenaar. Hij of zij wil de auto dus niet zelf houden. Meestal gaat joyriding samen met gevaarlijk hard rijden. Bij joyriding kunt u denken aan een 15-jarige jongen die stiekem de auto van zijn vader pakt en daarmee door de stad gaat racen. De vader weet hier niets van af.
Ik word verdacht van joyriding. Wat nu?
Joyriding kan erg gevaarlijk zijn. Meestal gaat het namelijk om mensen zonder rijbewijs, vaak minderjarigen, die achter het stuur kruipen zonder rekening te houden met mogelijk ernstige gevolgen. De wetgever heeft joyriding dan ook als misdrijf bestempeld. Voor joyriding zal in de meeste gevallen een strafbeschikking worden opgelegd. U hoeft dan niet voor de rechter te verschijnen. Vaak zult u een geldboete krijgen. Wanneer u deze betaalt, zult u niet verder vervolgd worden. U moet echter goed voor ogen houden dat joyriding een misdrijf is en u dus automatisch een strafblad krijgt wanneer u niet in verzet gaat tegen de strafbeschikking. Dit kan grote gevolgen hebben voor uw loopbaan. De meeste werkgevers zullen namelijk een Verklaring Omtrent Gedrag van u vragen. Een strafblad kan mogelijk roet in het eten gooien.
Indien u het niet eens bent met de strafbeschikking, moet u binnen 14 dagen een verzetschrift indienen bij het Openbaar Ministerie. In het verzetschrift moet u onderbouwd aangeven waarom u het niet eens bent met de opgelegde strafbeschikking. Na ontvangst van het verzetschrift zult u door middel van een dagvaarding uitgenodigd worden bij de rechtbank.
Aangezien een strafblad grote gevolgen kan meebrengen, adviseren wij u om een gespecialiseerde advocaat in te schakelen. Via de website van de Raad voor Rechtsbijstand kunt u nagaan of u aanmerking komt voor pro deo rechtsbijstand. U kunt ons bereiken op 035-3038110 of stuur een bericht via ons contactformulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.
Welke straf kan worden opgelegd?
De maximale straf die op joyriding staat, is een gevangenisstraf van 6 maanden of een geldboete van € 8.200,-. Met de juiste verdediging zal de maximale straf nooit worden opgelegd.