Wat is een inhoudelijke behandeling van de strafzaak?
De inhoudelijke behandeling van een strafzaak is zeer belangrijk. De rechter zal naar aanleiding van die behandeling tot een oordeel komen of een verdachte schuldig is of juist niet. Om die reden moet een verdachte door zijn advocaat goed op de inhoudelijke behandeling worden voorbereid. Dat kan meestal niet in een uurtje voorbereidingstijd. Een goede advocaat zal daarom ruimschoots de tijd nemen om met u het dossier in detail door te nemen.
Hoe verloopt een inhoudelijke behandeling?
Wanneer uw strafzaak inhoudelijk op zitting wordt behandeld, zal de voorzitter van de strafkamer eerst uw personalia (uw naam, geboortedatum en adres) controleren en u de cautie geven. Daarna zal de de officier van justitie de gelegenheid krijgen om te vertellen waar u van verdacht wordt. Een officier van justitie vat de tenlastelegging dan samen.
Vervolgens zal de voorzitter met u de inhoud van het dossier doornemen. De voorzitter stelt dan allerlei vragen aan de verdachte. Als de voorzitter geen vragen meer heeft, mogen de twee resterende collega’s vragen stellen. Daarna mag de officier van justitie nog vragen stellen. Als laatste mag de advocaat vragen stellen aan zijn cliënt. Ook worden de persoonlijke omstandigheden van een verdachte besproken. Als er een slachtoffer is, zou het kunnen dat slachtoffer een zogenaamde vordering benadeelde partij heeft ingediend. Dat is een verzoek tot schadevergoeding. Die moet ook tijdens de zitting worden besproken. Beslag moet ook worden besproken.
Als dit allemaal aan de orde gekomen is, volgt het requisitoir van de officier van justitie. In dit requisitoir legt een officier van justitie uit wat er volgens het openbaar ministerie bewezen kan worden. Aan het einde volgt de eis van de officier.
Als er een advocaat is, mag deze natuurlijk een pleidooi houden. Na het pleidooi mogen de officier van justitie en de advocaat nog een keer op elkaar reageren. Wij noemen dat repliek en dupliek. Een verdachte heeft altijd het recht van het laatste woord.
Goed om te weten
- Bent u de Nederlandse taal (niet) goed machtig? Geef dit aan bij uw advocaat zodat er ter zitting een tolk aanwezig is. Leg nooit een verklaring af als u niet zeker weet of u de vraag goed hebt begrepen. Elk woord kan door de rechtbank worden meegenomen. Een tolk is daarom heel erg belangrijk.
- Het staat u vrij om zonder advocaat naar de zitting toe te gaan. Dat is echter meestal niet verstandig. Overlegt u vrijblijvend met één van onze advocaten.
Wat kunnen wij voor u doen?
- Ons kantoor Zuketto Hermens Advocaten is een in het strafrecht gespecialiseerd advocatenkantoor. Wij staan in heel Nederland verdachten bij en hebben twee bezoeklocaties waar u snel langs kunt komen; Rotterdam en Maastricht.
- Ons telefoonnummer is 0683568246. Dan krijgt u meteen strafrechtadvocaat Peter Hermens aan de lijn. U hoeft uw verhaal dus niet eerst aan een secretaresse uit te leggen. Wilt u liever worden teruggebeld? Vul het online contactformulier dat op deze site staat. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.
- Het is natuurlijk ook mogelijk dat u deze pagina leest, omdat uw partner, familielid of goede vriend binnenkort een inhoudelijke behandeling van zijn of haar rechtszaak heeft. Mocht dit het geval zijn, kunt u natuurlijk ook gewoon contact met ons opnemen om eens overleg met ons te hebben hoe we de zaak zien.
- Wij garanderen de beste verdediging en werken als volgt;
- Het is belangrijk eerst het dossier te krijgen. Onze cliënten krijgen van ons altijd het hele dossier. Nadat we allebei het dossier hebben gelezen, wordt een afspraak ingepland om het dossier te bespreken.
- Als onze cliënten gedetineerd zijn, komen we regelmatig langs in de gevangenis.
- De strategie wordt altijd samen met de cliënt bepaald. Het voeren van de verdediging doe je namelijk samen. Hier wordt goed over nagedacht.
- Onze cliënten worden zo snel mogelijk in kennis gesteld van nieuwe ontwikkelingen in hun zaak.
- Pro-deo is mogelijk, maar is natuurlijk altijd afhankelijk van uw inkomen. Verder is het ook afhankelijk van de drukte in onze praktijk of wij de zaak pro-deo kunnen doen.
Kan ik weigeren om deel te nemen aan een inhoudelijke zitting?
Ik denk dat de vraag erop ziet of u verplicht bent bij de inhoudelijke behandeling aanwezig te zijn? Als dat het geval is: de hoofdregel is dat u niet verplicht bent aanwezig te zijn. Bij de meer ernstige zaken kan het wel zo zijn dat de rechter een bevel geeft dat de verdachte aanwezig is. Dat gebeurt niet vaak.
Overigens is het wel zo dat er in april 2021 een wetsvoorstel is aangenomen in de Eerste Kamer waardoor verdachten sneller verplicht zijn aanwezig te zijn wanneer zij in voorlopige hechtenis zitten. Bij mijn weten is dit nog niet in werking getreden.
Als ik verder nog iets voor u kan doen, hoor ik het graag.
Met vriendelijke groet,
Peter Hermens, advocaat