Drugsbezit

Ik word verdacht van drugsbezit. Wat nu?

De advocaten van ons kantoor gebruiken geen typische advocatentaal met veel moeilijke woorden. Wij willen verdachten zo goed mogelijk bijstaan en zo goed mogelijk van informatie voorzien. U krijgt bij ons meteen advies wanneer het gaat om drugsbezit.

 

Drugsbezit is geen juridische term. U zult het woord drugsbezit dus ook niet tegenkomen in een wetboek. Waar gaat het om?

 

Alles met betrekking tot drugs is te vinden in de Opiumwet. Bij de Opiumwet zijn twee lijsten gevoegd, lijst I en lijst II. Over het algemeen kan worden gezegd dat lijst I harddrugs bevat en lijst II softdrugs. De straffen voor strafbare feiten met harddrugs zijn hoger dan de straffen voor strafbare feiten ten aanzien van softdrugs. Deze hebben dus aparte wetsartikelen gekregen.

 

Wanneer je het woord drugsbezit juridisch vertaald, hebben we het over het aanwezig hebben van verdovende middelen. Het klinkt misschien wat vreemd, maar de wet maakt een onderscheid tussen het opzettelijk en niet opzettelijk drugsbezit. Dit leggen we later in dit artikel uit

 

Opzettelijk drugsbezit is een misdrijf. Niet opzettelijk drugsbezit is een overtreding. Het verschil tussen beiden zit vooral in de straffen die hiervoor worden opgelegd.

Wat kan er gebeuren?

Als u verdachte bent, kunnen er een paar dingen gebeuren;

 

  • Het is mogelijk dat u een uitnodiging heeft ontvangen voor verhoor. Doe uzelf het plezier niet te makkelijk te denken over dit verhoor. Er worden in Nederland nog steeds vele mensen veroordeeld alleen op wat ze tegen de politie gezegd hebben. Heb dus vóór dit verhoor overleg met een goede advocaat. Die advocaat zal een advies geven wat het meest verstandig is: zwijgen tijdens het verhoor of een inhoudelijke verklaring afleggen. Neem ook een advocaat mee naar het verhoor. Het kan het verschil maken tussen een vrijspraak of veroordeling.
  • Indien u een dagvaarding of een uitnodiging voor een OM zitting heeft ontvangen, wil dat zeggen dat justitie van mening is dat er genoeg bewijs tegen u ligt voor een veroordeling. Het is dus tijd tegengas te geven en het gevecht met justitie aan te gaan.
  • U kunt een strafbeschikking krijgen. Dit zal vooral gebeuren wanneer het gaat om een kleine hoeveelheid drugs. Een strafbeschikking wil niets anders zeggen dat u een brief krijgt waarin staat dat u een geldboete moet betalen Wij adviseren een dergelijke strafbeschikking niet te accepteren en in verzet te gaan. Dit laatste kunnen wij natuurlijk ook voor u doen. Als u in verzet gaat, wil dit zeggen dat uw zaak altijd wordt voorgelegd aan een rechter. En dat is altijd beter.
  • Het is natuurlijk ook mogelijk dat u deze pagina leest, omdat uw partner, familielid of goede vriend is aangehouden. Mocht dit het geval zijn, kunt u natuurlijk ook gewoon contact opnemen. Wij denken graag met u mee.

Wat kunnen wij voor u doen?

  • Ons kantoor staat al jarenlang mensen bij die verdacht worden van vele soorten strafbare feiten. En wij doen dat met succes. Onze cliënten worden vrijgesproken of krijgen vaak een veel lagere straf dan justitie wil. U kunt altijd telefonisch contact met ons opnemen. U krijgt meteen strafrechtadvocaat Peter Hermens aan de lijn. Wilt u liever worden teruggebeld? Geen probleem. Vul dan het online contactformulier dat op deze site staat. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.
  •  Wij garanderen de beste verdediging en werken als volgt;
  1. Het allerbelangrijkste dat er in het begin gedaan moet worden, is het krijgen van het dossier. Onze cliënten krijgen van ons altijd het hele dossier. Nadat we allebei het dossier hebben gelezen, wordt een afspraak ingepland om het dossier te bespreken. Meestal doen we zo’n bespreking op kantoor, maar het kan ook telefonisch.
  2. Indien onze cliënten gedetineerd zijn, komen we regelmatig langs in de PI.
  3. De strategie wordt altijd samen met de cliënt bepaald. Het voeren van de verdediging doe je namelijk samen.
  4. Onze cliënten worden zo snel mogelijk in kennis gesteld van nieuwe ontwikkelingen in hun zaak.
  5. Pro-deo is mogelijk, maar is natuurlijk altijd afhankelijk van uw inkomen. Wanneer een verdachte in voorlopige hechtenis zit, is pro-deo bijna altijd mogelijk.
  6. Wij staan in heel Nederland onze cliënten bij.

Wanneer is er sprake van strafbaar drugsbezit?

We hebben al eerder laten zien dat er sprake kan zijn niet opzettelijk drugsbezit en opzettelijk drugsbezit. Zie het zo.

 

Om te kunnen spreken van niet opzettelijk drugsbezit moet er zijn voldaan aan drie voorwaarden;

 

  1. De verdachte moet de drugs aanwezig hebben gehad. Volgens de rechtspraak moet dit niet te letterlijk worden genomen. Het gaat er om dat de verdachte in de directe aanwezigheid was van de drugs.
  2. De verdachte moet een zekere beschikkingsmacht hebben gehad over de drugs. Vaak wordt gedacht dat dit moet betekenen dat de verdachte eigenaar is. Dat is echter niet zo. Het gaat er om of de verdachte de drugs kon gebruiken, kon weggooien, cadeau kon doen of op een andere manier kon gebruiken.
  3. De verdachte moet zich in een meer of mindere mate bewust zijn geweest van de drugs.

 

Om te kunnen spreken van opzettelijk drugsbezit valt die derde voorwaarde weg. Er komt een nieuwe voorwaarde voor in de plaats. Een verdachte moet namelijk op zijn minst bewust de aanmerkelijke kans hebben aanvaard dat dat de drugs in zijn machtssfeer zijn.

Welke straf kan worden opgelegd?

Het maakt groot verschil om welke drugs het gaat, om welke hoeveelheid en de vraag of bezit opzettelijk of juist niet opzettelijk was.

 

Kleine gebruikershoeveelheden worden vaak afgedaan met een geldboete of korte taakstraf. Mocht het niet meer gaan om een gebruikershoeveelheid, zien we dat justitie vaak wil dat verdachten de voorlopige hechtenis ingaan.

 

De straf is afhankelijk van een veel omstandigheden. Elke zaak is namelijk anders. U kunt de zaak altijd geheel vrijblijvend aan ons voorleggen.

 

Plaats hier een openbare vraag of reactie