Een duidelijke uitleg
De advocaten van ons kantoor gebruiken geen typische advocatentaal met veel moeilijke woorden. Wij staan alleen verdachten bij. Wij staan geen mensen bij die aangifte willen doen of hebben gedaan van brandstichting.
Bij ons krijgt u een duidelijke uitleg. Niemand wil in een strafzaak verwikkeld raken. Als dat toch gebeurt, wilt u de beste hulp. Deskundig. U zoekt een advocaat die het strafrechtelijke proces kent als zijn broekzak. Die het dossier tot op de bodem uitspit. Een creatieve oplossing bedenkt. U wilt de beste hulp.
Ik word verdacht van brandstichting. Wat nu?
Als u verdachte bent, kunnen er een paar dingen gebeuren;
- Het is mogelijk dat u een uitnodiging heeft ontvangen voor verhoor. De politie wil u dus als verdachte horen. Het kan zijn zijn dat u een brief van de politie heeft gehad. Het kan ook zijn dat de politie telefonisch contact met u heeft opgenomen. Denk niet te makkelijk over dit verhoor. Denk dus niet dat u het de politie wel even zult uitleggen. Er worden in Nederland nog steeds veel mensen veroordeeld alleen op basis van wat ze tegen de politie gezegd hebben. Heb dus vóór dit verhoor overleg met een goede advocaat. Die advocaat zal een advies geven wat het meest verstandig is. Het kan het verschil maken tussen een vrijspraak of veroordeling.
- Aangezien brandstichting door justitie als een zeer ernstig misdrijf wordt gezien, gaat justitie regelmatig over tot aanhouding van de verdachte. Dat wil dus zeggen dat de verdachte niet eerst wordt uitgenodigd voor een verhoor. Lees hier meer over de voorlopige hechtenis.
- Als u een dagvaarding heeft ontvangen, wil dat zeggen dat justitie van mening is dat er genoeg bewijs tegen u ligt voor een veroordeling. Het is dus tijd tegengas te geven en het gevecht met justitie aan te gaan. Denk ook hier niet dat het verstandig is hier alleen naar toe te gaan. U maakt het justitie anders te makkelijk u te veroordelen.
Wat kunnen wij voor u doen?
- Ons kantoor heeft jarenlange ervaring met het succesvol bijstaan van mensen die verdacht worden van brandstichting.
- Wij zijn bereikbaar op telefoonnummer is 0683568246. Dan krijgt krijgt meteen strafrechtadvocaat Peter Hermens aan de lijn. U hoeft uw verhaal dus niet eerst aan een secretaresse uit te leggen. Dit eerste telefoongesprek is altijd gratis.
- U kunt ook het online contactformulier invullen dat op deze site staat. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.
- Bij delicten zoals brandstichting geven wij vaak de voorkeur aan een gesprek bij ons op kantoor. Wij hebben twee bezoeklocaties waar u kunt langskomen; Rotterdam en Maastricht.
- Het is natuurlijk ook mogelijk dat u deze pagina leest, omdat uw partner, familielid of goede vriend is aangehouden. Mocht dit het geval zijn, kunt u natuurlijk ook gewoon contact met ons opnemen.
Hoe werken wij?
- Wij garanderen de beste verdediging en werken als volgt;
- Het allerbelangrijkste is het krijgen van het dossier. Onze cliënten krijgen van ons altijd het hele dossier. Nadat we allebei het dossier hebben gelezen, wordt een afspraak ingepland om het dossier te bespreken. Meestal doen we zo’n bespreking op kantoor, maar het kan ook telefonisch of via skype. Als onze cliënt gedetineerd is, doen we de besprekingen vanzelfsprekend in de PI.
- Indien onze cliënten gedetineerd zijn, komen we regelmatig langs in de PI.
- De strategie wordt altijd samen met de cliënt bepaald. Het voeren van de verdediging doe je namelijk samen.
- Onze cliënten worden zo snel mogelijk in kennis gesteld van nieuwe ontwikkelingen in hun zaak.
- Pro-deo is mogelijk, maar is natuurlijk altijd afhankelijk van uw inkomen. Als de cliënt gedetineerd is, kan pro-deo bijna altijd.
Wat is brandstichting?
Brandstichting valt onder misdrijven waardoor de algemene veiligheid van personen of goederen in gevaar wordt gebracht. Brandstichting is opgenomen in artikel 157 van het wetboek van strafrecht. In dat artikel staan nog twee andere gedragingen, namelijk het opzettelijk teweegbrengen van een ontploffing en het veroorzaken van een overstroming.
In de praktijk zien wij dat brandstichting als een zeer ernstig feit wordt gezien door het OM en rechters. Er zijn twee vormen; de opzettelijk gepleegde brandstichting en de brandstichting door schuld.
1.Opzettelijke brandstichting
Deze variant wordt geregeld in artikel 157 Wetboek van Strafrecht. De term zegt het al: de brand moet opzettelijk zijn gesticht. Dit houdt in dat de verdachte willens en wetens brand heeft gesticht. Bijvoorbeeld door allereerst benzine op een auto te gieten en deze vervolgens in brand te steken met een lucifer. Van opzet is ook sprake als wanneer de verdachte willens en wetens de aanzienlijke kans heeft aanvaard dat brand zou ontstaan door zijn of haar handelen. Dit laatste wordt in juridische termen ‘voorwaardelijk opzet‘ genoemd. Een voorbeeld dat we kunnen geven, is dat een kerstboom wordt aangestoken die naast een houten schuur ligt. De schuur vat vlam en de brand slaat over op woningen. Dan is de redenering dat de verdachte er rekening mee had moeten houden dat de woningen ook vlam zouden vatten.
2. Brandstichting door schuld
De brandstichting door schuld wordt geregeld in artikel 158 Wetboek van Strafrecht. Hierbij is de brand niet opzettelijk gesticht, maar is de brand wel aan de schuld van de verdachte te wijten. Een voorbeeld hiervan is wanneer de verdachte onvoorzichtig is geweest of heeft nagelaten om voorzorgsmaatregelen te treffen. Een ander voorbeeld is dat de verdachte een hennepkwekerij heeft en wegens overbelasting kortsluiting is ontstaan. Tot slot kunnen wij als voorbeeld geven is dat een verdachte een pan met olie opwarmt, snel even iets anders gaat doen en vervolgens vergeet dat de pan op het vuur staat, waardoor brand ontstaat.
Goed om te weten
- Uit het onderzoek van het openbaar ministerie zal in de eerste plaats moeten blijken dat er daadwerkelijk sprake is van een brand die is aangestoken. Dat klinkt als een open deur, maar dat is niet. In de regel moet dit blijken uit technisch onderzoek. Indien het technisch onderzoek niet laat zien dat de brand door menselijk toedoen is ontstaan, moet dit leiden tot vrijspraak.
- Daarnaast moet justitie voldoende bewijs hebben voor de betrokkenheid van de verdachte. Dit moet altijd worden beoordeeld op basis van het dossier. Zo moet er worden gekeken naar wat getuigen hebben gezien, wat er bijvoorbeeld op camerabeelden te zien is etc. Een voorbeeld van een zaak waar het openbaar ministerie onvoldoende kon aantonen dat de verdachte betrokken was, leest u hier.
- Brandstichting door schuld wordt aanzienlijk lager gestraft dan de opzettelijke brandstichting.
- Het openbaar ministerie zal voor strafbare brandstichting hoe dan ook moeten bewijzen dat er sprake was van gemeen gevaar voor goederen, levensgevaar of gevaar voor zwaar lichamelijk letsel. Indien daar onvoldoende bewijs voor is, moet de verdachte worden vrijgesproken. Een voorbeeld waar het openbaar ministerie hier niet in slaagde, vindt u hier.
- Het gebeurt regelmatig dat er door ons wordt getwijfeld aan de conclusies van de branddeskundige die onderzoek heeft uitgevoerd voor het openbaar ministerie. Als dat het geval is, schakelen wij zelf een deskundige in.
Welke straf kan worden opgelegd?
- De maximale straf die op opzettelijke brandstichting staat, is een gevangenisstraf van ten hoogste 12 jaar of een geldboete van € 82.000. De maximale gevangenisstraf kan oplopen tot 15 jaar als door de brandstichting levensgevaar dreigt voor een persoon. Indien iemand komt te overlijden door de opzettelijke brandstichting kan een levenslange gevangenisstraf of een gevangenisstraf van 30 jaar worden opgelegd.
- De maximale straf die op brandstichting door schuld staat, is een gevangenisstraf van zes maanden of een geldboete van € 20.500.
- Een poging tot brandstichting of medeplichtigheid daaraan wordt bijna altijd lichter bestraft dan een volwaardige brandstichting die door de verdachte is gepleegd.
- Wij krijgen vaak de vraag hoeveel straf er wordt opgelegd voor een autobrand, woningbrand of – tamelijk actueel -de brand van een zendmast. Die vraag is heel goed voor te stellen, maar er is geen algemeen antwoord op te geven. De hoogte van de straf is afhankelijk van een aantal factoren zoals de hevigheid van de brand, of er personen gewond zijn geraakt, de omstandigheden waaronder het delict is gepleegd en de persoon van de verdachte. U kunt de zaak altijd vrijblijvend aan ons voorleggen.
hallo wat is de straf voor een 19 jarige vaak die nog nooit in aanraking met justitie is gekomen voor een auto opblazen?
Dank voor uw vraag, maar helaas is het niet mogelijk deze te beantwoorden. De hoogte van de straf is van zoveel factoren afhankelijk; hoe groot was de schade, bestond er (levens)gevaar voor de omwonenden, was het voorwaardelijk opzet of boos opzet, heeft de verdachte de schade al vergoed etc.
In algemene zin kan ik u zeggen dat een autobrand door de autoriteiten als een zeer serieus misdrijf wordt gezien. Mocht u behoefte hebben aan overleg, hoor ik dat natuurlijk graag.
Peter Hermens Advocaat
Hoe hoog is de boete voor een 15 jarige?
Geachte heer,
dank voor uw vraag. Zou u ons iets meer informatie kunnen geven?
– is de 15 jarige al eerder met politie in aanraking geweest?
– Wat is de schade die is ontstaan? Op goederen en/of personen?
– Hoe is de brand gesticht?
Het is trouwens allerminst zeker dat de zaak, ondanks de leeftijd van de verdachte, met een geldboete wordt afgedaan. Ook 15 jarigen kunnen een taakstraf en/of gevangenisstraf opgelegd krijgen. Dat is altijd afhankelijk van de aard van de zaak en de persoon van de verdachte.
Met vriendelijke groet,
Peter Hermens advocaat