Wat is een sepot?
Een sepot is er in verschillende soorten en maten. Soms wordt een zaak geseponeerd door de politie. Dat wordt een politiesepot genoemd. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer de politie besluit om de verdachte te laten gaan en geen boete te geven. Ook het Openbaar Ministerie kan een zaak seponeren. Dat betekent dat een zaak niet aan de rechter wordt voorgelegd. Het Openbaar Ministerie kan daar twee redenen voor hebben:
- Technisch sepot: Er zijn technische redenen aanwezig waarom de zaak waarschijnlijk niet tot een veroordeling zal leiden. Er is bijvoorbeeld te weinig wettig bewijs.
- Beleidssepot: De zaak zou vermoedelijk wel tot een veroordeling leiden, maar dat zou onwenselijk zijn. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn, bijvoorbeeld omdat de zaak al civielrechtelijk is afgedaan of omdat het slachtoffer expliciet heeft verzocht om de zaak te laten rusten. In het geval van een beleidssepot kunnen er door het Openbaar Ministerie voorwaarden worden gesteld, zoals bijvoorbeeld het vergoeden van de schade, het gedurende de proeftijd niet schuldig maken aan strafbare feiten, een contactverbod of meldingsplicht.
Let op: Het lijkt fantastisch dat een zaak wordt afgedaan en u zichzelf niet hoeft te melden bij de rechter. Een sepot kan echter wel vervelende gevolgen hebben voor het aanvragen van een verklaring omtrent gedrag. Het is goed hier stil bij te staan.
Wilt u overleg met een gespecialiseerd advocaat over het aangeboden sepot, neem dan contact op met 035-3038110 of vul ons contactformulier in. U wordt dan zo spoedig mogelijk teruggebeld.