Wat zijn beperkingen?
- Beperkingen mogen aan een verdachte alleen door een officier van justitie of rechter-commissaris worden opgelegd. In de praktijk worden de beperkingen meestal door de officier van justitie opgelegd. Het houdt in dat de verdachte met niemand anders mag communiceren dan met zijn of haar advocaat, iemand van de reclassering of met iemand van politie of het openbaar ministerie.
- Beperkingen houdt ook in dat de advocaat van de verdachte niets naar buiten mag brengen over wat hij weet van het onderzoek. Dit leidt regelmatig tot rare situaties wanneer een zaak in de media is. Het openbaar ministerie brengt dan soms wel informatie naar buiten waar een advocaat dan weer niet op mag reageren.
- Het is een zeer frustrerende tijd voor de verdachte, maar ook voor zijn familie en vrienden. De verdachte mag geen contact met ze opnemen en er kan geen bezoek worden ingepland in het huis van bewaring. Wat verder ook lastig is, is dat de advocaat weinig tot niets mag zeggen tegen familie en vrienden. Zelfs niet als hij daarvoor uitdrukkelijke toestemming heeft van zijn cliënt. Strikt genomen mag de advocaat vanwege zeer strenge tuchtrecht regels niet eens tegen anderen zeggen van welk strafbaar feit de verdachte wordt verdacht.
- Er bestaat ook nog zoiets als media beperkingen. Dat wil zeggen dat de verdachte in het huis van bewaring of politiebureau niet eens televisie mag kijken of een krant mag lezen. Deze vorm van beperkingen wordt nog maar zelden opgelegd. En als deze al worden opgelegd, moet de advocaat proberen de officier van justitie ervan te overtuigen dat deze echt niet nodig zijn.
Wanneer mag een verdachte in beperkingen worden gezet?
- Volgens ons wetboek mag een verdachte alleen in beperkingen worden gezet wanneer dit voor het lopende onderzoek stikt noodzakelijk is. Wanneer dit wordt vertaald naar de juridische theorie, wil dat zeggen beperkingen niet kunnen worden opgelegd wanneer de onderzoeksgrond niet van toepassing is.
Een familielid/kind/echtgenoot zit in beperkingen. Wat nu?
- Een van de belangrijkste dingen die er moeten gebeuren, is het indienen van een bezwaarschrift tegen de beperkingen. Dit moet worden gedaan bij de rechtbank waar de strafzaak speelt. Het bezwaarschrift wordt behandeld door drie rechters. Aangezien het soms wel een week kan duren voordat het bezwaarschrift wordt behandeld, kan het ook verstandig zijn regelmatig telefonisch contact op te nemen met de officier van justitie om te zien of de beperkingen er af kunnen. Elke dag in beperkingen kan er namelijk één teveel zijn.
- Ons kantoor staat u graag te woord als u meer informatie wilt of gewoon eens van gedachten wilt wisselen. Neem telefonisch contact op. U krijgt dan meteen strafrechtadvocaat en partner van kantoor Peter Hermens aan de lijn. Zo hoeft u het verhaal niet eerst aan een secretaresse uit te leggen.
- Wilt u liever worden gebeld? Geen probleem. Vul het contactformulier in. Dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.
Wilt u weten hoe lang de beperkingen kunnen duren? Klikt u dan hier.
Mijn kind is opgepakt en zit in beperking
Gisteren spullen gebracht onderweg telefonisch te horen gekregen..het is n jongen met beperking
Geachte heer/mevrouw,
Weet u misschien wat de verdenking is? Van welk strafbaar feit uw zoon wordt verdacht. Zit hij nog op het politiebureau? Wat is zijn leeftijd?
U mag mij gerust even bellen voor overleg. Het telefoonnummer staat op de website.
Met vriendelijke groet,
Peter Hermens, advocaat
Goedenavond,
Mijn zus is opgepakt op 18 januari en sindsdien hebben wij niets meer vernomen
Volgens de marechaussee zit ze in beperking.
Haar auto is meegenomen.
Dat is alles wat ik weet.
Een goedemorgen,
ik e-mail u nu even op het e-mailadres dat ik aan de achterkant van de website kan zien.
met vriendelijke groet,
Peter Hermens, advocaat