Overlevering

Er ligt een verzoek tot overlevering. Wat nu?

De advocaten van ons kantoor gebruiken geen typische advocatentaal met veel moeilijke woorden. Wij willen verdachten zo goed mogelijk bijstaan en zo duidelijk mogelijk van informatie voorzien. U krijgt bij ons meteen advies.

 

Niemand wil in een strafzaak verwikkeld raken. Als dat toch gebeurt, wilt u de beste hulp. Deskundig. U zoekt een advocaat die het strafrechtelijke proces kent als zijn broekzak. Die het dossier tot op de bodem uitspit. Een creatieve oplossing bedenkt. U krijgt bij ons de beste hulp.

Wie zijn wij en hoe werken wij?

  • Ons kantoor Zuketto Hermens Advocaten heeft jarenlange ervaring met het succesvol bijstaan van mensen waartegen een verzoek tot overlevering ligt. Wij staan in heel Nederland mensen bij en hebben twee bezoeklocaties waar u snel langs kunt komen; Rotterdam en Maastricht.
  • Ons telefoonnummer is 0683568246. Dan krijgt u meteen strafrechtadvocaat Peter Hermens aan de lijn. U hoeft uw verhaal dus niet eerst aan een secretaresse uit te leggen. Wilt u liever worden teruggebeld? Vul het online contactformulier dat op deze site staat. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.
  • Het is natuurlijk ook mogelijk dat u deze pagina leest, omdat uw partner, familielid of goede vriend is aangehouden. Mocht dit het geval zijn, kunt u natuurlijk ook gewoon contact met ons opnemen om eens overleg met ons te hebben hoe we de zaak zien.
  •  Wij garanderen de beste verdediging en werken als volgt;
  1. Het is belangrijk eerst het dossier te krijgen. Onze cliënten krijgen van ons altijd het hele dossier. Nadat we allebei het dossier hebben gelezen, wordt een afspraak ingepland om het dossier te bespreken.
  2. Als onze cliënten gedetineerd zijn, komen we regelmatig langs in de PI.
  3. De strategie wordt altijd samen met de cliënt bepaald. Het voeren van de verdediging doe je namelijk samen. Hier wordt goed over nagedacht.
  4. Onze cliënten worden zo snel mogelijk in kennis gesteld van nieuwe ontwikkelingen in hun zaak.
  5. Pro-deo is mogelijk, maar is natuurlijk altijd afhankelijk van uw inkomen. Verder is het ook afhankelijk van de drukte in onze praktijk of wij de zaak pro-deo kunnen doen.

Ik heb al een advocaat, maar ik ben niet tevreden

Het is belangrijk dat u een goed gevoel heeft bij de advocaat die u nu bijstaat. Of de advocaat die uw partner, ouder, kind of goede vriend nu bijstaat. Als u dat gevoel niet heeft, wordt de verdediging niet goed genoeg gevoerd. Als iemand naar ons overstapt, krijgen wij vaak te horen dat die advocaat slecht bereikbaar is, het dossier niet genoeg kent, net niet creatief genoeg is in het bedenken van oplossingen of dossierstukken niet wilt delen. Dat kan niet de bedoeling zijn.

 

Natuurlijk kunt u naar ons overstappen als u gewoon niet tevreden genoeg bent over uw huidige advocaat. Als u contact met ons opneemt, leggen wij u hoe dit in zijn werk gaat en kijken we of er een wederzijdse klik is. Want ook die wederzijdse klik is heel belangrijk.

Wat gebeurt er bij een verzoek tot overlevering?

Wanneer een land om de overlevering heeft gevraagd, gaat zoiets door middel van een EAB. Dat staat voor Europees Arrestatiebevel. De Nederlandse politie is dan verplicht dit arrestatiebevel in behandeling te nemenen u aan te houden en naar een politiebureau te brengen. Na een paar dagen wordt u naar de rechtbank in Amsterdam gebracht. Daar wordt gekeken of een voorlopige vrijlating tot de mogelijkheden behoort. Dat kan alleen als u sterke banden heeft met Nederland. Denk dan aan vast werk in Nederland of het hebben van een koophuis. Het gaat erom of het vluchtgevaar voldoende kan worden ingedamd.

 

Als de voorlopige vrijlating wordt geweigerd, kan hiertegen hoger beroep worden ingesteld bij het gerechtshof Amsterdam.

 

De inhoudelijke behandeling van het verzoek tot overlevering vindt binnen enkele weken plaats als u niet voorlopig bent vrijgelaten. Als u wél voorlopig bent vrijgelaten, kan het lang duren voordat het verzoek inhoudelijk door de rechtbank wordt bekeken. De zitting is altijd bij de rechtbank Amsterdam. Er kan geen hoger beroep of cassatie worden ingesteld tegen de beslissing van de rechtbank.

Wat is de verkorte procedure?

In overleveringszaken bestaat zoiets als de verkorte procedure. Hiermee kunt u sneller worden overgeleverd. Dit kan dan al binnen twee tot drie weken. U krijgt al heel snel de vraag of u akkoord gaat met een verkorte procedure. Het akkoord gaan met de verkorte procedure heeft een belangrijk nadeel. U doet dan afstand van het zogenaamde specialiteitsbeginsel. Dit beginsel brengt naar voren dat het land dat om overlevering verzoekt geen andere feiten mag vervolgen dan die in het verzoek tot overlevering staan. Het is dus belangrijk heel goed na te denken en overleg te hebben met uw advocaat.

Wat is het verschil tussen overlevering en uitlevering?

Wilt u weten wat het verschil is tussen overlevering en uitlevering? Klik hier.

Wanneer kan de overlevering worden geweigerd?

De wet noemt een aantal redenen waarom een overlevering kan worden geweigerd;

 

  1. het verzoek tot overlevering is onvoldoende feitelijk. In het moet worden opgenomen wanneer en waar iemand het strafbare feit heeft gepleegd. Ook de rol en mate van betrokkenheid moet duidelijk in het verzoek staan.
  2. een persoon kan zijn onschuld aantonen.
  3. een Nederlander of iemand die daarmee moet worden gelijkgesteld mag niet worden overgeleverd om een eerder opgelegde gevangenisstraf in het buitenland uit te zitten. Nederland zal dan de opgelegde gevangenisstraf overnemen.
  4. als er een dreigend gevaar bestaat dat uw mensenrechten worden geschonden zodra u naar het buitenland gebracht wordt.
  5. er mag geen sprake zijn van een veroordelend vonnis waar u onmogelijk van kon weten en dat ondertussen onherroepelijk is. Dat laatste betekent dat er geen hoger beroep meer kan worden ingesteld.

 

verzoek tot uitlevering en overlevering - Problemen met justitie

 

4 Reacties

  1. VrouwVan

    Mijn man is nederlander zit vast in duitsland. Maar nederland zegt we wachten op duitse papieren om overteleveren en de duitse zeggen we wachten op nederlandse papieren. We worden van kastje naar de muur gestuurd. Maar onder tussen is mijn man de duppe hiervan. Wat kan ik doen dat dit allemaal sneller gaat.

    1. Hermens Advocatuur

      Geachte mevrouw,

      ik kan misschien helpen, aangezien ik ook vloeiend Duits spreek. Hiermee kunnen we allicht door de bureaucratische muur breken.

      Belt u mij morgen? 0683568246

  2. R w

    Ik zit in Nederland in een encro zaak met een persoon die in België vast zit nou wilt België
    Dat Nederland mij overleverd naar België voor bewijst in encro zaak kan ik in Nederland
    En in België veroordeeld worden in dezelfde zaak ik ben in Nederland op voorwaarden vrij
    Mvg r

    1. Hermens Advocatuur

      Geachte heer,

      excuus dat onze reactie even op zich heeft laten wachten. De drukte liet een eerdere beantwoording even niet toe.

      Ik begrijp uw vraag zo dat deze ziet op het verbod van dubbele vervolging. Dat is een heel technisch leerstuk met heel veel nuances waar boekenkasten over vol geschreven zijn. Ik stel voor dat u mij daar eens over belt als u wilt. Dan kan ik sneller tot de kern komen.

      Met vriendelijke groet,

      Peter Hermens, advocaat

Plaats hier een openbare vraag of reactie