Ben ik als getuige verplicht te verschijnen op een oproep van de politie of de rechter?
Er bestaat vaak onduidelijkheid over de rechten en plichten van een getuige. Er is een groot verschil of u een oproep krijgt van de politie of een oproep van de rechter. De politie kan een getuige namelijk niet dwingen om te verschijnen. De rechter kan dat wel. Niettemin wil de politie nog wel eens de indruk wekken dat u als getuige wel verplicht bent om te verschijnen. Trapt u hier niet in.
Als u bij een eerste oproep van de rechter niet bent verschenen, dan kan de rechter besluiten u te laten ophalen. In dat geval staan politiemensen vroeg in de ochtend voor de deur om u alsnog mee te nemen naar de rechtbank. De rechter heeft in dat geval in juridisch taalgebruik een ‘bevel tot medebrenging’ gegeven.
Ik heb een oproep van de rechter om als getuige een verklaring af te leggen. Wat nu?
Wij adviseren eerst met een advocaat te overleggen of het verstandig is om een verklaring af te leggen. Op die manier wordt u niet alleen goed voorgelicht over uw plichten, maar ook over uw rechten. U bent in principe verplicht een verklaring af te leggen, maar misschien komt u toch verschoningsrecht of zwijgrecht toe. Heeft u vragen? Onze ervaren advocaten staan voor u klaar via 035-303 8110.
Tips:
1. Houdt er rekening mee dat uw getuigenverklaring voor altijd in het dossier zal zitten. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, kan een getuige zijn verklaring niet intrekken of uit het dossier laten halen.
2. U moet weten dat naar aanleiding van uw verklaring iemand mogelijk wordt veroordeeld. Het is mogelijk dat u dit mogelijk niet wilt.
3. Ook wanneer u juist wil dat iemand naar aanleiding van uw verklaring wordt veroordeeld, is het goed overleg te hebben met een advocaat zodat uw verklaring geen gaten of onduidelijkheden bevat.