Hennepkwekerij

Ik word verdacht van een hennepkwekerij. Wat nu?

De advocaten van ons kantoor gebruiken geen typische advocatentaal met veel moeilijke woorden. Wij willen verdachten zo goed mogelijk bijstaan en zo goed mogelijk van informatie voorzien. Niemand wil in een strafzaak verwikkeld raken. Als dat toch gebeurt, wilt u de beste hulp. Deskundig. U zoekt een advocaat die het strafrechtelijke proces kent als zijn broekzak. Die het dossier tot op de bodem uitspit. Een creatieve oplossing bedenkt. U krijgt bij ons de beste hulp.

 

Als u verdachte bent, kunnen er een paar dingen gebeuren;

 

  • Het is mogelijk dat u een uitnodiging heeft ontvangen voor verhoor. Dat kan per brief of dat de politie telefonisch contact met u heeft opgenomen. Doe uzelf het plezier niet te makkelijk te denken over dit verhoor. Er worden in Nederland nog steeds vele mensen veroordeeld alleen op wat ze tegen de politie gezegd hebben. Heb dus vóór dit verhoor overleg met een goede advocaat. Die advocaat zal een advies geven wat het meest verstandig is: zwijgen tijdens het verhoor of een inhoudelijke verklaring afleggen. Wij nemen zo’n voorbereiding heel serieus. Wij nemen daar ruim de tijd voor. Zo bent u het beste voorbereid.  Neem ook een advocaat mee naar het verhoor. Het kan het verschil maken tussen een vrijspraak of veroordeling.
  • Indien u een dagvaarding of een uitnodiging voor een OM zitting heeft ontvangen omdat u eerder bent aangehouden, wil dat zeggen dat justitie van mening is dat er genoeg bewijs tegen u ligt voor een veroordeling. Het is dus tijd tegengas te geven en het gevecht met justitie aan te gaan.

Wie zijn wij en wat kunnen wij voor u doen?

  • Ons kantoor Zuketto Hermens Advocaten staat al jarenlang mensen bij die verdacht worden van betrokkenheid bij een kwekerij. En wij doen dat met succes. Wij doen dat in heel Nederland en hebben twee bezoeklocaties waar u langs kunt komen voor een gesprek. Dat is in Rotterdam of Maastricht. Als u telefonisch contact met ons opneemt, krijgt u meteen strafrechtadvocaat en partner van kantoor Peter Hermens aan de lijn. U hoeft uw verhaal dus niet eerst aan een secretaresse uit te leggen. Het eerste telefoongesprek is ALTIJD gratis.
  • Wilt u liever worden teruggebeld? Geen probleem. Vul dan het online contactformulier dat op deze site staat. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.
  •  Wij garanderen de beste verdediging en werken als volgt;
  1. Het allerbelangrijkste dat er in het begin gedaan moet worden, is het krijgen van het dossier. Onze cliënten krijgen van ons altijd het hele dossier. Nadat we allebei het dossier hebben gelezen, wordt een afspraak ingepland om het dossier te bespreken. Meestal doen we zo’n bespreking op kantoor, maar het kan ook telefonisch.
  2. Indien onze cliënten gedetineerd zijn, komen we regelmatig langs.
  3. De strategie wordt altijd samen met de cliënt bepaald. Het voeren van de verdediging doe je namelijk samen.
  4. Onze cliënten worden zo snel mogelijk in kennis gesteld van nieuwe ontwikkelingen in hun zaak.
  5. Pro-deo is mogelijk, maar is natuurlijk altijd afhankelijk van uw inkomen en de drukte in onze praktijk.
  6. Wij staan in heel Nederland onze cliënten bij.

Waar gaat om bij de verdenking?

Wanneer het openbaar ministerie denkt dat u betrokken bent bij een hennepkwekerij, gaat het om de volgende vier thema’s; strafzaak, ontnemingszaak, beslag leggen op dure spullen en voorbereidingshandelingen. Die willen we even met u nalopen.

1. Strafzaak

Wanneer de politie in een woning of loods is binnengevallen en daar een kwekerij is ontdekt, gaat het grofweg om de volgende drie vragen;

 

  • Wat was de reden dat de politie de woning of loods binnenviel? Was er sprake van een toevalstreffer, was er sprake van een melding bij misdaad anoniem, een tip van een informant of langdurig onderzoek? Hier zal tijdens de strafzaak goed naar gekeken moeten worden door de advocaat. Mogelijk is er sprake geweest van onrechtmatig binnentreden of doorzoeken.
  • Heeft het openbaar ministerie voldoende wettig en overtuigend bewijs voor de betrokkenheid van de verdachte bij de hennepkwekerij? Dit is natuurlijk altijd de belangrijkste vraag. Zo komt het in de rechtspraak met grote regelmaat voor dat het openbaar ministerie misschien wel indirecte aanwijzingen heeft, maar dat het echte bewijs ontbreekt. Voor een goed voorbeeld, klikt u hier.
  • Als er voldoende wettig en overtuigend bewijs is, wat was dan de rol van de verdachte? Als bijvoorbeeld vaststaat dat de verdachte echt een hele kleine rol had of bijvoorbeeld vanwege grote schulden de woning beschikbaar heeft gesteld voor een kwekerij, maakt dat natuurlijk heel veel uit voor de straf.

2. Ontnemingszaak

Het woord ontnemingszaak wil zeggen dat het altijd om geld gaat. Er bestaat al sinds 1993 een wet die het mogelijk maakt veroordeelde verdachten geld af te pakken dat zij hebben verdiend. Dit wordt ook wel plukken genoemd.

 

  • Het klinkt misschien als een open deur, maar plukken kan niet wanneer een verdachte is vrijgesproken van de kwekerij. Als een verdachte eenmaal is veroordeeld, moet er gekeken worden of het voor de hand ligt dat er sprake is geweest van eerdere oogsten. Is er bijvoorbeeld niet eerder geoogst, dan mag het openbaar ministerie ook geen geld afpakken.
  • Voor het bepalen of er sprake is geweest van eerdere oogsten, kijkt de politie bij de inval altijd hoe de kwekerij eruit ziet die zij aantreffen. Lagen er hennepresten? Hoe heftig was de vervuiling van de koolstoffilters en hoe veel stof lag er op de assimilatielampen? Dat soort vragen komen dan altijd terug in het politierapport. Dit is vaak natte vinger werk waar een advocaat stevig verweer op moet voeren.
  • Als er sprake is van een kwekerij waar meerdere mensen verdacht zijn en zijn veroordeeld, gaat het ook altijd om de verdeelsleutel. Kreeg iedereen hetzelfde gedeelte van de winst of lag het toch anders?

3. Beslag

  • Als er bij de inval dure spullen worden gevonden zoals horloges of cash geld, legt de politie hier vaak beslag op. Ook is het mogelijk beslag te leggen op een bankrekening van de verdachte. Met een duur woord, wordt dit conservatoir beslag genoemd en staat in artikel 94a van het Wetboek van Strafvordering.
  • Wanneer iemand van mening dat het horloge, cash geld of iets anders echter niets te maken heeft met de kwekerij, kan er natuurlijk altijd een verzoek tot teruggave worden gedaan bij het openbaar ministerie. Als het openbaar ministerie niet akkoord gaat, kan het altijd worden voorgelegd aan de rechter.

4. Voorbereidingshandelingen gericht op hennepteelt

  • Sinds 1 maart 2015 zijn voorbereidingshandelingen gericht op een hennepkwekerij strafbaar. Hiermee werden personen strafbaar die wisten of moesten weten dat ze iets deden dat uiteindelijk te maken had met hennepteelt. De regering heeft zelf wat voorbeelden benoemd wanneer hiervan sprake is. Stel, een loodgieter wordt gevraagd om zonder factuur een professioneel irrigatiesysteem op te zetten in een paar woningen. Degene die dit aan loodgieter vraagt is niet de eigenaar of beheerder van die woningen. Volgens de regering had de loodgieter moeten weten dat hij hier iets niet in de haak was. Daarom is de loodgieter in dat geval strafbaar.
  • Het heeft een paar jaar geduurd voordat de hoogste rechter van de Nederland, De Hoge Raad, een duidelijke uitleg gegeven heeft over die voorbereidingshandelingen gericht op hennepteelt. In ieder geval lijkt de Hoge Raad behoorlijk kritisch te zijn op die voorbereidingshandelingen. Dat wil zeggen dat hij van mening is dat lagere rechters vaak ten onrechte tot een veroordeling gekomen zijn.

Welke straf kan er worden opgelegd voor een hennepkwekerij?

  • Als de officier van justitie voldoende bewijs heeft tegen de verdachte, moet er dus gekeken worden naar de straf die kan worden opgelegd. De maximale gevangenisstraf voor een hennepkwekerij is een gevangenisstraf van 6 jaar. De maximale gevangenisstraf voor voorbereidingshandelingen is 3 jaar.
  • De hoogte van de straf is altijd afhankelijk van het aantal planten dat in de kwekerij heeft gestaan. Rechters hebben onderling een richtlijn met elkaar afgesproken wanneer het gaat om hennepkwekerijen. Op die manier wordt iedereen in Nederland ongeveer op dezelfde manier bestraft. Een voorbeeld: een kwekerij met 100 tot 500 planten levert vaak een taakstraf op van 120 uur en 1 maand voorwaardelijk.
  • Maar, die richtlijnen zijn natuurlijk niet zaligmakend. Een rechter mag hier namelijk van afwijken. Het is natuurlijk de taak van de advocaat om ervoor te zorgen dat de rechter die richtlijn sterk naar beneden bijstelt.

 

Als we iets voor u kunnen doen of wanneer u gewoon even wilt overleggen, horen we het natuurlijk graag.

4 Reacties

  1. G de K

    preceis zoals ze zeggen op deze site. Heb geen advocaten blabla gehoord. Zeggen Gewoon waar het op staat. Ingehuurd. Werd erg goed geholpen. Duidelijk en strakke afspraken waar zij zich aan houden. Pleidooi was erg goed. Rechter luisterde echt.

  2. D R

    Echt top geholpen door deze advocaten. Ik zag het even niet meer. Alles goed uitgelegd. geen gouden bergen beloven en heel erg hun best gedaan bij de rechter.

    Kan het iedereen aanraden.

    1. Hermens Advocatuur

      Ik ga er even vanuit dat u een MMA (meld misdaad anoniem) melding bedoelt.

      Het antwoord op die vraag is afhankelijk van een paar dingen;

      – hoe oud was de tip?
      – hoe concreet was de tip?
      – bevatte de tip informatie die de politie verder nog kon onderzoeken?

      De hoogste rechter van Nederland, de Hoge Raad, heeft hier een paar jaar geleden iets van gevonden. Toch is het zo dat het ook altijd afhankelijk is van welke rechter je treft. Er zijn nog steeds rechters die heel kritisch zijn op die MMA meldingen.

      Als ik verder iets voor u kan doen, hoor ik het graag.

      Met vriendelijke groet,

      Peter Hermens Advocaat

Plaats hier een openbare vraag of reactie