Wat is het verschil tussen uitlevering en overlevering?
Het verschil tussen uitlevering en overlevering zit in de naam en de rechten van de verdachte of veroordeelde. Bij zowel overlevering als uitlevering wordt een verdachte of veroordeelde naar een ander land gebracht om daar terecht te staan of een gevangenisstraf uit te zitten. Het verschil tussen beide termen zit in de Europese éénwording. Uitleveringen die binnen de Europese Unie plaatsvinden heten dus overlevering.
Bij uitleveringen wordt advies gevraagd van de Minister van Veiligheid en Justitie. Er kan bijvoorbeeld gevraagd worden onderzoek te doen naar de omstandigheden in detentie in het land waarnaar uitgeleverd gaat worden. Klik hier voor een voorbeeld uit de praktijk.
Een verdachte of veroordeelde heeft bij een overlevering minder rechten dan bij een uitlevering. Zo speelt de Minister van Veiligheid en Justitie in het geheel geen rol meer bij een overlevering. Tegen een uitlevering kan nog cassatie worden ingesteld bij de Hoge Raad. Dat kan niet bij een overlevering. Bij zowel overlevering als uitlevering heeft een verdachte recht op een advocaat.
Dreigt u overgeleverd te worden? Klikt u dan hier voor meer informatie en tips.